Bruins Slot wil onderzoek naar lage opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen

Bruins Slot wil onderzoek naar lage opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot zegt bezorgd te zijn over de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze week, waar amper de helft van de stemgerechtigden hun stem uitbracht.

De totale opkomst wordt geraamd op ongeveer 50,3%, nadat 98% van de stemmen is geteld, vergeleken met 54,5% de vorige keer dat de verkiezingen in 2018 werden gehouden.

De oorlog in Oekraïne zou de belangstelling voor de gemeentelijke campagne hebben getemperd, maar Bruins Slot zei dat het onduidelijk was of ‘lokale omstandigheden of nationale problemen’ ervoor zorgden dat kiezers thuis bleven.

‘Als we dit gaan analyseren, is het voor ons heel belangrijk om te kijken naar de redenen voor de lage opkomst’ ze zei.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was verbijsterd dat slechts 38,9% van de kiezers kwam opdagen in zijn stad, het laagste niveau van het land. ‘Ik moet zeggen dat het niet alleen teleurstellend is, ik word er ook verdrietig van’ hij zei.

In de andere grote steden was de opkomst fors lager: in Amsterdam nam 46% van de kiezers deel, een daling van 52,2%, in Den Haag daalde de opkomst van 48% naar een voorlopige 42,4%, terwijl in Utrecht 56,4% stemde tegenover 59% in 2018 .

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment