Britse veteraan, 96, steekt vlam aan om Bevrijdingsdag te vieren

Britse veteraan, 96, steekt vlam aan om Bevrijdingsdag te vieren

Samen met de 96-jarige Britse veteraan Harry Rawlings werd om middernacht in Wageningen de Freedom Flame ontstoken als aftrap voor een feestelijke dag in het kader van Bevrijdingsdag in Nederland.

Rawlings, die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten, maakt deel uit van een groep van 20 oudere Britse veteranen die deelnemen aan de traditionele openingsceremonie, waaronder een rit langsheen in militaire voertuigen.

Vanuit Wageningen, waar de nazi’s op 5 mei 1945 het capitulatiebevel ondertekenden, wordt de vlam per relais naar de 14 locaties in het hele land gebracht waar officiële vrijheidsfestivals worden gehouden.

Dit jaar werd de vlam voor het eerst over de grens naar Duitsland gehaald om een ​​vuur aan te steken in de Duitse stad Kleve.

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag zoals Nieuwjaarsdag en Koningsdag, maar in de meeste loon- en arbeidsvoorwaardenovereenkomsten is slechts eens in de vijf jaar een betaalde vrije dag. Ambtenaren zijn echter voornamelijk vrij en scholen zijn gesloten. Winkels mogen open als ze daarvoor kiezen.

Lezing

De feestelijkheden beginnen officieel om 12.00 uur als de veel gedecoreerde legerofficier Gijs Tuinman de traditionele lezing op 5 mei zal geven in Oss.

Dat is tevens het startschot voor de 14 formele Bevrijdingsdagfestivals: in Zwolle, Leeuwarden, Assen, Almere, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Wageningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen.

De festivalambassadeurs van dit jaar zijn Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, die tussen hen alle 14 evenementen per helikopter zullen bezoeken.

Vrij

Traditioneel zijn de festivals gratis, maar dit jaar zullen in Groningen bezoekers die het zich kunnen veroorloven een symbolisch bedrag van €5 vragen om het evenement te helpen betalen.

Een relatief nieuwe toevoeging aan de dag zijn de ‘vrijheidsmaaltijden’, die op diverse locaties in het hele land worden gehouden en met een speciale ‘vrijheidssoep’ op het menu.

De viering wordt afgesloten met het traditionele 5 mei-concert aan de Amstel in Amsterdam, dat live wordt uitgezonden op televisie en wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment