Booster verhoogt bescherming tegen Omicron tot 68%: onderzoek RIVM

Booster verhoogt bescherming tegen Omicron tot 68%: onderzoek RIVM

Waar vaccinaties of een eerdere besmetting met het coronavirus minder effectieve bescherming bieden tegen de Omicron-variant dan Delta, zorgt een booster wel voor hernieuwde bescherming, blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM.

Het risico om een ​​Delta-infectie op te lopen was 76% lager na een afgeronde basisreeks Covid-19-vaccinaties en 78% lager na een infectie, in vergelijking met iemand die niet was gevaccineerd en niet eerder een infectie had gehad, aldus het RIVM.

Zowel vaccinatie als eerdere infectie waren echter veel minder effectief tegen de Omicron-variant, respectievelijk 33% en 25%. Na een boostervaccinatie steeg de bescherming tegen infectie met Delta tot 93% en voor Omicron tot 68%, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Het onderzoek was gebaseerd op 500.000 testmonsters van testcentra van de regionale gezondheidsraad en werd uitgevoerd tussen 22 november en 19 januari. Aan het begin van de testperiode was het percentage Omicron-tests 0%, maar dit was gestegen tot 95% door het einde.

Zo’n 60% van de Nederlandse volwassenen heeft een boosterdosis gehad, maar de gezondheidsraad raadt boosters voor tieners niet aan.

‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat bescherming door vaccinatie effectiever is bij het voorkomen van ziekenhuisopname (ernstige infectie) dan milde infectie’, aldus het RIVM. ‘Een boostervaccinatie intensiveert die bescherming waardoor je… na de basisvaccinatie en boostervaccinatie veel minder risico loopt om ernstig ziek te worden.’

Pfizer/Biontech en Moderna ontwikkelen momenteel vaccins die specifiek gericht zijn op de Omicron-variant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment