Bomenprotest autofabriek gaat door ondanks storm

Bomenprotest autofabriek gaat door ondanks storm

Het bosgebied Sterrebos in het Limburgse Born is dit weekend afgezet om te voorkomen dat nog meer mensen meededen aan het protest tegen het plan van VDL Nedcar om meer dan 100 bomen te kappen om plaats te maken voor een nieuw productiegebied.

Sinds vrijdag bezetten zo’n vijftien mensen bomen in het zeven hectare grote bos. Het parket zei dat tot nu toe 19 demonstranten op de grond zijn gearresteerd. Ze zijn inmiddels vrijgelaten, maar zullen op een later tijdstip voor de rechter moeten verschijnen.

De Raad van State heeft al besloten dat Nedcar door kan gaan met de voorbereidingen om het terrein te ontruimen, maar of de circa 160 bomen moeten verdwijnen, wordt de komende dagen onderwerp van een zaak die door milieuactivisten wordt aangespannen.

‘Oud bos kappen is niet wat we nu doen. Dat gebeurt alleen in het Amazonegebied’, zegt Dirkjan van der Hoven, woordvoerder van milieuorganisatie De Groene Sporenwolf (DGS). Volkskrant.

‘Dit is geen protest tegen de aanwezigheid van de fabriek’, zei een demonstrant ter plaatse tegen de krant. ‘Maar waarom hier uitbreiden? Ze hebben niet naar de alternatieven gekeken, waarom kan het niet ergens anders worden neergezet?’

Druk

De economische druk op de fabriek om uit te breiden neemt toe. VDL Nedcar wedijvert momenteel met Bristol in Groot-Brittannië voor het contract voor twee nieuwe productielijnen voor elektrische auto’s met Amerikaanse fabrikant Rivian na een eerdere deal met Canoo ging niet door.

Volgens VDL-topman Wim van der Leegte is Nedcar ‘duurzaam’ en gaat het bedrijf ‘natuurcompenserende maatregelen nemen’ en maakt de uitbreiding de circa 12.000 banen bij Nedcar ‘toekomstbestendig’.

Ella de Beuk van actiegroep Red het Sterrebos zei dat de demonstranten van plan zijn om tot 23 februari of zelfs tot de start van het broedseizoen in maart in de bomen te blijven.

Storm Corrie, die voor vandaag is voorspeld, maakt het misschien te gevaarlijk, maar vijf van de overgebleven activisten hebben gezegd dat ze zullen blijven zitten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment