Blackstone bezit woning ter waarde van € 800 miljoen in NL, maar betaalt geen belasting: VK

Blackstone bezit woning ter waarde van € 800 miljoen in NL, maar betaalt geen belasting: VK

Een affiche in Amsterdam die protesteert tegen de verkoop van sociale woningen. Foto: DutchNews.nl

Het Amerikaanse investeringshuis Blackstone, dat sinds 2019 een Nederlandse woningportefeuille ter waarde van € 793 miljoen heeft opgebouwd, betaalt geen belasting over zijn onroerend goed in Nederland, de Volkskrant zaterdag gemeld.

Het bedrijf gebruikt verschillende naamloze vennootschappen en houdstermaatschappijen via Luxemburg, Jersey en de Kaaimanneilanden om zijn winst te ‘verliezen’ en verlies te maken op zijn Nederlandse onderneming, vandaar de nulbelasting, aldus de krant.

Het verlies in Nederland is ontstaan ​​door rentelasten op schulden die de Nederlandse bedrijven hebben bij de Luxemburgse bedrijven, aldus de Volkskrant.

Blackstone kan deze rentelasten aftrekken van haar huurinkomsten in Nederland, waardoor er geen winst en dus geen belasting hoeft te worden betaald over de door haar huurders betaalde huur.

Ook de verschuldigde rente hoeft niet te worden betaald. In plaats daarvan is het wordt elk jaar aan de lening toegevoegd, waardoor het debat toeneemt en vervolgens de jaarlijkse aftrek voor betaalde rente, aldus de krant.

In 2015 riep toenmalig minister van Woningbouw Stef Blok buitenlandse investeerders op om geld op de woningmarkt te pompen en inmiddels is er een aantal investeerders ingetrokken.

Blackstone bezit nu zo’n 1.700 woningen in Nederland en ze worden gewaardeerd op € 793 miljoen in de boeken van het bedrijf.

legaal

Blackstone laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat het voldoet aan de Nederlandse wetgeving en dat alle belasting wordt betaald.

‘De structuur die we gebruiken is in lijn met die van institutionele beleggers over de hele wereld’, aldus het bedrijf. ‘In de afgelopen vijf jaar hebben we meer dan € 4 miljard geïnvesteerd in de groei en verbetering van onze Nederlandse vastgoedportefeuille, waaronder kantoren, logistiek, horeca, woningen en winkels.’

Agressief

De Leidse hoogleraar belastingrecht, Jan van de Streek, vertelde in de Volkskrant dat de Blackstone-aanpak ‘agressieve belastingplanning’ in de ‘gevarenzone’ als misbruik moet beschouwen.

Belastingkantoren worden steeds kritischer over de private equity-aanpak en uiteindelijk zou het aan de Hoge Raad zijn om te bepalen of dit legaal is, zei hij.

Blackstone haalde vorige maand de Nederlandse krantenkoppen toen het meldde dat 328 huizen in de boeken in Amsterdam leeg stonden. Eigenaren van onroerend goed in de hoofdstad moeten de gemeente informeren als hun pand langer dan zes maanden leeg staat, maar tot dat moment had het bedrijf slechts zes meldingen gedaan.

In 2019 is de Huisvestingsadviseur van de VN beschuldigde private equity-bedrijven en Blackstone ervan huurders uit te buiten, ‘ravage aan te richten’ in gemeenschappen en een wereldwijde huisvestingscrisis aan te wakkeren.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment