Biologische spud rot in de modder door ‘plantenvernietiger’

Biologische spud rot in de modder door ‘plantenvernietiger’

Biologische aardappelgewassen zijn getroffen door een plaag, wat betekent dat de oogst dit jaar misschien maar een kwart van de normale opbrengst is, biologische boerenhandelsorganisatie Bionext heeft gezegd.

Phytophthora, van het Grieks voor ‘de plantenvernietiger’, is een schimmelsoort die het bijzonder goed doet in de warme en vochtige omstandigheden die deze zomer heersten. Het verspreidt zich zeer snel en boeren die de aandoening herkennen, moeten de aangetaste planten verbranden.

Boer Annewillem Maris uit het Noord-Brabantse Dinteloord, die zo’n 30.000 kilo aardappelen gaat verliezen, zei dat de ziekte over een paar jaar is uitgeroeid als er nieuwe, resistente rassen komen. ‘Maar voorlopig verlies ik enorm veel geld’, zei hij tegen de omroep ONS.

Maar volgens Bionext-directeur Michaël Wilde kan de overstap naar nieuwe resistente rassen een risico zijn voor boeren omdat de vraag laag blijft. ‘We kunnen er niet zeker van zijn dat consumenten ineens in grotere aantallen biologische aardappelen gaan kopen’, zegt hij tegen de omroep.

Er zijn 9.500 aardappeltelers in Nederland, maar slechts 262 zijn biologisch en produceren in totaal zo’n 70.000 ton aardappelen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment