Bezorgdheid geuit over winstgevende bedrijven in de kinderopvangsector

Bezorgdheid geuit over winstgevende bedrijven in de kinderopvangsector

Er is bezorgdheid geuit over de rol van winstgevende investeerders in kinderopvang, in de aanloop naar het feit dat de kinderopvang grotendeels gratis wordt voor ouders, aldus de FD.

De krant meldt dat grootschalige investeerders nu 15% van de Nederlandse kinderopvangbedrijven bezitten en dat sommige politici en organisaties winstmakende bedrijven willen verbieden.

Momenteel meldt de krant dat 70% van de kosten van kinderdagverblijven en buitenschoolse clubs worden betaald door werkgevers en de overheid, via kinderopvangtoeslag. In het kielzog van de kinderopvangtoeslag schandaal die de laatste regering ten val bracht, wil de huidige coalitie maken 95% van de zorg vrij.

De BMK vereniging, die non-profitbedrijven in de sector vertegenwoordigt, heeft beweerd dat er speculatie in de industrie is, ten nadele van de samenleving.

‘Grote investeerders zwerven door de sector om kleinere kinderopvangorganisaties op te kopen om ze later te verkopen en winst te maken’, zegt Loes Ypma, voorzitter van de BMK. Ze zei dat haar leden melden dat investeerders op zoek zijn naar organisaties om te kopen, omdat ze beweren dat ze worden gezien als ‘geldkoeien’.

‘De BMK vindt dat investeerders en private equity niet thuishoren in een sector als de kinderopvang’, zegt de instantie in een verklaring. ‘In het onderwijs zouden we dergelijke praktijken niet toestaan, dus waarom doen we dit in de kinderopvang?’

Het FD benoemt grote investeerders als Partou, eigendom van de Canadese private-equitymaatschappij Onex en Nederlandse investeerder Waterland – die beweert te lopen 8% van de markt – de Franse familie Babilou en Nederlandse investeerder Bencis.

Partou vertelde het FD dat het niet had gemaakt eventuele winst uit kinderopvang dat ging de afgelopen jaren naar aandeelhouders en zei dat Onex en Waterland geen winst uit de organisatie hadden gehaald. ‘Alleen bij verkoop zouden aandeelhouders enig rendement halen uit de verkoopprijs’, aldus topman Jeanine Lemmens.

Een woordvoerder van GroenLinks vertelde het FD dat het samen met linkse partijen werkt aan een nieuw wetsvoorstel. ‘Het is bizar dat de overheid de kinderopvang gratis wil maken, zonder iets aan de winstverdeling te doen’, aldus de woordvoerder.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment