Beslissing Shell om naar VK te verhuizen ‘onaangename verrassing’, zegt minister

Beslissing Shell om naar VK te verhuizen ‘onaangename verrassing’, zegt minister

Shell’s besluit om het hoofdkantoor naar Groot-Brittannië verplaatsen en het weglaten van het ‘Koninklijke’ deel van zijn officiële naam heeft in Nederland zowel vragen als zorgen opgeroepen, waarbij de regering zegt onaangenaam verrast te zijn door het nieuws.

‘We zijn in gesprek met Shell over de gevolgen voor banen, cruciale investeringen en duurzaamheid’, zegt minister Stef Blok van Economische Zaken. ‘Dit zijn enorm belangrijke zaken.’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de verhuizing een ‘enorme bloedvergieten’ voor Nederland en hoopt dat er een oplossing komt om het bedrijf te behouden.

Shell, dat technisch al Brits is op papier, heeft het besluit genomen om haar huidige aandelenstructuur te vereenvoudigen, vanwege de beperkingen die het huidige systeem oplegt aan de huidige operaties, vertelde topman Ben van Beurden aan de Financiële krant.

Ook het Nederlandse besluit om de dividendbelasting niet geleidelijk af te schaffen, heeft mogelijk een rol gespeeld. Vereenvoudiging van de structuur en behoud van het hoofdkantoor in Den Haag was geen optie, omdat dan alle aandeelhouders dividendbelasting in Nederland zouden moeten betalen.

Vandaag hebben we niet meer de luxe om tegen aandeelhouders te zeggen “weet je wat: dit is makkelijker voor ons, jammer voor jou”,’ zei hij. ‘We hebben genoeg problemen in de sector. We kunnen het ons niet veroorloven om aandeelhouders overstuur te maken.’

schatkist

De verhuizing kost de schatkist honderden miljoenen euro’s aan dividendbelasting per jaar, zegt de Leidse hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek maandagmiddag in Trouw.

Van Beurden zei ook dat het ‘negatieve sentiment’ jegens Shell en andere grote bedrijven geen rol heeft gespeeld bij de beslissing, al was hij teleurgesteld over het gebrek aan nationale trots en erkenning voor de vorderingen die het bedrijf heeft gemaakt.

Evenmin, zei hij, is er een verband met de recente rechtszaak, waarin: Shell is besteld om de uitstoot van kooldioxide sneller te verminderen dan gepland.

Nederlands ambtenarenpensioenfonds ABP zei vorige maand ook het zou niet langer investeren in fossiele brandstoffen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment