Belastingdienst wijst huishoudens met lage inkomens uit voor extra fraudecontroles

Belastingdienst wijst huishoudens met lage inkomens uit voor extra fraudecontroles

De belastingdienst richtte zich specifiek op mensen met een laag inkomen bij het controleren op mogelijke fraude met kinderopvangtoeslag, zo heeft het bureau bevestigd RTL Nieuws en trouw.

Tussen 2013 en juli 2020 besloot de Belastingdienst met een zelflerend algoritme op basis van een risicoclassificatiesysteem wie er extra gecontroleerd moesten worden. Vorig jaar werd het systeem geschrapt na een vernietigend bericht, maar zowel RTL Nieuws als Trouw zeggen nu dat inkomen een van de twintig criteria was die het gebruikte.

Gevraagd door Trouw en RTL Nieuws naar de inkomensnorm, zegt de belastingdienst ‘er een statistisch verband is tussen de inkomensgrootte en de kans op een onterechte aanvraag’.

Het inkomen vormde echter slechts een klein onderdeel van de risicobeoordeling en werd meegenomen om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen grote bedragen moeten terugbetalen als hun claim onterecht was, aldus de Belastingdienst.

Eerder bleek dat ook mensen zonder de Nederlandse nationaliteit, of met een dubbele nationaliteit, als fraudegevoeliger werden gezien.

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft het ministerie van Financiën opgeroepen om het gehele risicoclassificatiesysteem openbaar te maken en het kabinet heeft toegezegd eind deze week te reageren.

Het systeem is ook door de Nederlanders dichtgeslagen privacywaakhond AP en Amnesty International.

Vorig jaar vertelden de belastingministers Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer dat zo’n 270.000 mensen waren aangemerkt als potentiële fraudeurs, zonder enig bewijs of mogelijkheid om zich te verdedigen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment