Belastingdienst gebruikte nationaliteit als basis voor extra controles, rapport bevestigt

Belastingdienst gebruikte nationaliteit als basis voor extra controles, rapport bevestigt

Volgens een nieuw rapport van PwC zeiden de instructies van de belastingdienst al enkele jaren dat frauderisicobeoordelingen konden worden gemaakt op basis van nationaliteit.

Dankzij het ‘poortwachter’-systeem konden belastingambtenaren 20.000 van de 12 miljoen jaarlijkse belastingaangiften uitkiezen voor extra controles.

In de richtlijnen die tussen 2014 en 1019 door ambtenaren werden gebruikt, staat echter dat mensen kunnen worden opgeroepen voor verdere controle op basis van nationaliteit en leeftijd, evenals andere gerelateerde indicaties, zoals het doneren van geld aan een moskee, aldus PwC.

PwC kreeg van de overheid de opdracht om het schandaal nader te onderzoeken.

Ook had de Belastingdienst een verdachtenprofiel opgesteld om personen te identificeren voor verdere controle. Dit, aldus PwC, was iemand met ‘een laag inkomen volgens controles van derden maar een hoog inkomen op de belastingaangifte, die jong, alleenstaand, vaak man en vaak met buitenlandse roots’ was.

PwC zegt niet te kunnen vaststellen of de richtlijnen ook daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast. Toch noemde minister van Financiën Marnix van Rij de bevindingen ‘ernstig’ en ‘schokkend’.

‘Selectie mag nooit plaatsvinden op basis van kenmerken die fiscaal niet relevant zijn’, zei hij.

vermoeden

Het bestaan ​​van een geheime lijst werd twee jaar geleden onthuld in mediaberichten van RTL Nieuws en Trouw, waarin stond dat een ‘vermoeden’ voor ambtenaren voldoende was om iemand op te nemen – zonder hun medeweten.

En vorige maand, Van Rij gaf toe dat ook mensen met een ‘niet-westers uiterlijk’ op de zwarte lijst werden geplaatst voor extra fraudecontroles.

Privacy

Afgelopen december kreeg de Nederlandse belastingdienst een boete van 2,7 miljoen euro van de privacywaakhond AP voor het discrimineren van gezinnen met twee nationaliteiten die het doelwit waren van het kinderopvangtoeslagschandaal.

De AP zei dat belastinginspecteurs geen gegevens hadden moeten bijhouden over de tweede nationaliteit van mensen of deze hadden moeten gebruiken bij de beslissing om gezinnen te onderzoeken op uitkeringsfraude.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen zei destijds dat burgers er zeker van moesten zijn dat de overheid niet meer persoonlijke informatie verzamelde dan wettelijk noodzakelijk was en dat discriminatie geen rol speelde bij haar besluitvorming.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment