Begrotingspresentatie verplaatsen naar lente om debat aan te zwengelen, zegt minister

Begrotingspresentatie verplaatsen naar lente om debat aan te zwengelen, zegt minister

Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft voorgesteld de publicatie van de financiële plannen van de regering van de derde dinsdag in september tot het voorjaar, omdat dit de parlementsleden meer tijd zou geven om over veranderingen te debatteren voordat ze werden doorgevoerd.

Momenteel wordt de verklaring van de minister van Financiën in september gepubliceerd naast de individuele ministeriële begrotingen, maar critici zeggen dat dit niet genoeg tijd geeft om de belasting- en andere veranderingen vóór 1 januari van het volgende jaar te evalueren.

Ook de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, heeft geadviseerd de presentatie van de begroting te vervroegen, waarbij hij erop wijst dat veel plannen al vervroegd worden gepubliceerd – of zijn uitgelekt.

Daarnaast zijn EU-lidstaten verplicht om hun economische prognoses in het voorjaar te publiceren, een proces dat in de loop der jaren steeds belangrijker is geworden.

Kaag geeft toe dat haar voorstel, dat drie varianten kent, een flinke hap zal nemen uit het traditionele Prinsjesdag-evenement – ​​waarbij de koning in een toespraak de regeringsplannen voor het komende jaar schetst en de minister van Financiën een koffer met de begroting aan het parlement overhandigt.

De voorkeursoptie van het kabinet vereist echter geen wijzigingen in de ceremoniële kant van het evenement, dat in september kan plaatsvinden. Prinsjesdag zou dan gaan over het presenteren van de definitieve plannen, zei ze.

Het is aan parlementsleden en senatoren om te beslissen of ze de wijziging al dan niet doorvoeren.

tegenslagen

Ondertussen zijn ministers en partijleiders van de coalitie begonnen met het herijken van hun plannen voor de huidige kabinetsperiode in het licht van enkele grote financiële tegenslagen.

Vorige maand bleek dat het kabinet moet € 10 miljard tot € 15 miljard vinden om een ​​reeks gaten in de overheidsfinanciën te dichten wanneer de voorjaarsbegrotingsverklaring op 1 juni wordt gepubliceerd.

Het grootste tekort is de € 7 miljard aan gederfde inkomsten na een uitspraak van de Hoge Raad vorig jaar dat de belasting op sparen en beleggen onrechtmatig is berekend.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment