Banklimieten op contante stortingen ‘zijn schadelijk voor legitieme bedrijven’

Banklimieten op contante stortingen ‘zijn schadelijk voor legitieme bedrijven’

Nederlandse banken zijn bekritiseerd voor het beperken van cas-deposito’s voor bedrijven als onderdeel van de antiwitwasregelgeving.

Kleine en middelgrote bedrijven hebben limieten gesteld aan de hoeveelheid contant geld die ze kunnen betalen, of ze mogen geen munten en bankbiljetten meer storten. De regering wil ook het biljet van € 500 verbieden en een plafond van € 3.000 voor contante betalingen stellen.

Yvonne Willemsen van de Nederlandse Vereniging van Banken NVB vertelde het Financieele Dagblad de samenleving wilde een ‘zero tolerance’-beleid ten aanzien van het witwassen van geld. ‘Er is een verband tussen criminaliteit en grote sommen geld. Banken willen zich daar niet mee bemoeien.’

Banken riskeren hoge boetes en vervolging als ze geen maatregelen nemen om het witwassen van geld te voorkomen en contante transacties te controleren, maar advocaten van sectoren als landbouw, textiel en de autohandel zeggen dat sommige beperkingen te ver gaan.

‘De automatische perceptie is dat iedereen die contant geld gebruikt een oplichter is, ook al is het een legale betaalmethode’, zegt advocaat Jan Michiel Wagenaar tegen de krant. ‘Het doel van de wet is niet om contant geld te verbieden.’

Hij zei dat sommige handelaren, zoals schroothandelaren, problemen hebben met werken in landen als Duitsland, waar digitale transacties minder vaak voorkomen. ‘Als ze niet contant betalen, kunnen ze het metaal niet meenemen’, zei hij.

Volgens Marco Anink van RWV Advocaten hebben de regels een ‘verwoestend effect’ op het midden- en kleinbedrijf.

‘Het is logisch dat banken vragen waar de biljetten van 500 euro vandaan komen, maar de maatregelen die ze nemen gaan vaak veel verder dan de wet vereist’, zegt hij.

De Nederlandsche Bank DNB heeft er bij banken op aangedrongen geen limieten of heffingen op te leggen die mensen ervan weerhouden contant geld te gebruiken. Het volgde op de aankondiging van de Rabobank afgelopen juli dat het 75 cent gaat vragen voor elke geldopname die niet wordt gedaan bij de eigen geldautomaten of de gele Geldmaat-automaten.

‘Het is aan de individuele banken om hun tarieven vast te stellen, maar het moet gebeuren in een vorm die niet specifiek de gebruikers van contant geld raakt’ zei de centrale bank in een brief: aan de vertrekkende minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het riep de banken op om in een convenant regels af te spreken voor het afhandelen van contante betalingen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment