Arnon Grunberg wint Nederlandse literaire topprijs voor zijn proza

Arnon Grunberg wint Nederlandse literaire topprijs voor zijn proza

De meest prestigieuze literaire prijs van Nederland, de PC Hooftprijs, is dit jaar toegekend aan Arnon Grunberg.

De 50-jarige Grunberg heeft de prijs gekregen voor zijn prozateksten, die volgens de jury ‘ongeëvenaard zijn in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht’.

De auteur, die in 1993 in een brief voorspelde dat hij de prijs zou winnen, zei tegen de Volkskrant dat ‘het tijd is, al klinkt dat misschien arrogant.’

‘Marga Minco kreeg voor mij de PC Hooftprijs… en ik ben blij dat ik, in tegenstelling tot haar, niet heb hoeven wachten tot ik 100 was’, zei hij tegen de krant.

Grunbergs eerste roman Blauwe maandagen werd gepubliceerd toen hij 23 was en werd een bestseller in Europa.

Sindsdien publiceert hij een reeks romans, toneelstukken en essays en zijn werk heeft vele prijzen gewonnen. Zijn meest recente roman was Bezette gebieden (‘Bezette gebieden’) die in januari 2020 werd gepubliceerd.

Hij schrijft boekbesprekingen, columns en essays voor Nederlandse kranten en heeft veel bijgedragen aan internationale kranten en tijdschriften. Het werk van Grunberg is vertaald in 29 talen.

Joden

In 2020 gaf Grunberg de lezing van 4 mei op de Herdenkingsdag, waarin hij parallellen trok tussen de behandeling van de joden in de jaren dertig en de vijandigheid waarmee minderheden tegenwoordig worden geconfronteerd.

‘Als ze over Marokkanen praten, hebben ze het over mij’, zei Grunberg, die joods is.

De verklaring leidde tot verontwaardigde reacties op sociale media, waardoor Grunberg duidelijk maakte dat hij geen directe vergelijking maakte tussen joden en Marokkanen, maar zich uitsprak tegen vooroordelen in het algemeen.

‘Als een groep in de samenleving als zondebok wordt aangemerkt, voel ik dat we de plicht hebben om solidair te zijn met die groep’, zegt hij tegen NPO Radio 1.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment