Aquarel van Van Gogh haalt recordprijs op veiling

Aquarel van Van Gogh haalt recordprijs op veiling

Een aquarel van Vincent van Gogh die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in beslag werd genomen, is verkocht aan een niet nader genoemde koper voor een recordbedrag van $ 35,85 miljoen (€ 31 miljoen). veilinghuis Christie’s op donderdag.

Het werk maakte deel uit van de Cox-collectie van impressionistische en post-impressionistische schilders die ook twee andere werken in olieverf van de Nederlandse kunstenaar omvatte, die € 62 miljoen en € 40 miljoen opbrachten.

Christie’s verwachtte dat de collectie ongeveer € 200 miljoen zou opleveren, maar sloot de veiling af met een totaalbedrag van meer dan € 300 miljoen. De meeste schilderijen overtroffen hun oorspronkelijke schattingen met een aanzienlijke marge.

Tarwe Stapels (Tarwestapels), geschilderd in Arles in 1888, werd in 1913 gekocht door de Duitse verzamelaar Max Meirowsky. De joodse verzamelaar zocht zijn toevlucht tegen de nazi’s in Amsterdam en gaf het werk in bewaring aan een Duitse kunsthandelaar in Parijs.

Het werd doorverkocht aan een lid van de familie Rothchild, maar werd in 1940 door de Duitsers in beslag genomen. Vanaf dat moment werd niets meer vernomen van het werk totdat het weer opdook als eigendom van oliemagnaat Edwin Lochridge Cox, die het kocht van de Wildenstein Gallery in New York eind jaren zeventig.

De verkoop bij Christie’s zou kunnen doorgaan na een deal tussen de erfgenamen van Cox en de erfgenamen van twee joodse kunstverzamelaars die het werk bezaten voordat het in beslag werd genomen.

De laatste keer Hooischerven, de titel in het Nederlands, werd tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1905. Het is niet bekend of het Van Gogh Museum op een van de werken heeft geboden.

Dit is de duurste Van Gogh-aquarelverf die ooit bij Christie’s is geveild. Een eerdere aquarel van de kunstenaar kostte bijna 15 miljoen euro.

Het is zeker niet het duurste werk van Van Gogh die tijdens zijn leven vrijwel niets aan zijn schilderijen verdiende. Zijn Portret van Dr. Gachet (1890) werd in 1990 op een veiling verkocht voor € 71,5 miljoen.

Een van de andere Van Gogh’s in de veiling, Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès, ging voor € 71 miljoen, de hoogste prijs die werd betaald voor een van de 23 werken die te koop waren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment