Angst groeit voor achtergelaten tolken Afghaanse na terugtrekking Nederlanders

Angst groeit voor achtergelaten tolken Afghaanse na terugtrekking Nederlanders

Enkele tientallen tolken die voor de Nederlandse militaire inspanning in Afghanistan hebben gewerkt, leven nog steeds in gevaar in hun thuisland, ondanks regering belooft om ze in veiligheid te brengen, huwelijk gemeld op woensdag.

Mensen die als tolk werkten, worden door de Taliban als verraders beschouwd, maar ze waren niet allemaal naar Nederland verhuisd tegen de tijd dat de Nederlanders zich vorige maand terugtrokken, aldus de krant.

Trouw heeft contact met twee Afghanen die nog in het land wonen en voor de Nederlanders werkten. Een van hen werkte als tolk, vertaler en verbindingsofficier voor het Europese politieopleidingsprogramma EUPol, de ander als beveiliger voor de Nederlanders en als tolk voor het Hongaarse leger.

De man die voor EUPol werkte, wacht nog steeds op bericht of hij naar Nederland mag komen, terwijl de bewaker en tolk de toegang is geweigerd, aldus Trouw. Werken als beveiliger valt niet onder de tolkenregeling.

De Tweede Kamer heeft in 2019 afgesproken dat tolken die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt automatisch een visum krijgen en eenmaal in Nederland asiel mogen aanvragen.

Het ministerie van Defensie vertelde de krant echter dat de meeste tolken die nog op een uitspraak wachten, pas vorige maand hun aanvraag hebben ingediend. Bovendien worden er steeds meer aanvragen gedaan, ook door mensen die nooit voor het leger hebben gewerkt, aldus het ministerie.

Gezinnen

Trouw zegt dat zeker 70 van de 273 tolken die officieel voor het ministerie zouden hebben gewerkt, nog steeds in Afghanistan zijn, samen met hun families.

Voormalig advocaat-generaal Jan Gras, die drie jaar bij EUPol in Afghanistan heeft gewerkt, vertelde Trouw elke Afghaanse die voor de vredesmissie heeft gewerkt, is in gevaar, en dat geldt ook voor politieagenten..

De Nederlandse bewering dat ze niet weten wie er voor hen werkte, is ‘totale onzin’, zei hij tegen Trouw.

‘Nederland had een grote rol in de EUPol-missie. Wij waren de grootste groep en daar waren ze in Den Haag trots op. De Afghanen die voor EUPol werkten, waren in dienst van de Europese Unie en in Brussel weten ze wie er op de loonlijst stonden.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment