Amsterdamse tak van Russisch-orthodoxe kerk breekt weg boven Oekraïne

Amsterdamse tak van Russisch-orthodoxe kerk breekt weg boven Oekraïne

De geestelijken van de Amsterdamse parochie van de Russisch-Orthodoxe Kerk verhuizen naar het Patriarchaat van Constantinopel, een andere beweging binnen de Oosters-orthodoxe kerken, vanwege dreigementen van de Russisch-orthodoxe aartsbisschop in Nederland.

Vier priesters en de decaan namen de beslissing om te verhuizen omdat ze de steun van de Russische kerk voor de invasie van Oekraïne niet steunen. ‘Deze beslissing is buitengewoon pijnlijk en moeilijk voor alle betrokkenen’, zeiden de kerkelijke functionarissen in een verklaring.

Afgelopen weekend vertelde de kerk aan de Nederlandse aartsbisschop Elisey dat priesters de naam van kerkpatriarch Kirill niet meer zouden noemen tijdens de diensten vanwege zijn volledige steun aan de oorlog.

Elisey verscheen vervolgens bij de mis in Amsterdam, naar verluidt in een auto met diplomatieke kentekens, en vertelde kerkleiders dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de kerk ‘met grote belangstelling’ volgde.

Ook de kerk in Amsterdam is beklad met de letter Z, het controversiële Russische symbool voor de oorlog in Oekraïne.

Het besluit van de geestelijkheid om steun te verplaatsen naar een ander deel van de orthodoxe kerk wordt gesteund door kerkgangers, hoewel de kerk zelf momenteel gesloten is uit veiligheidsoverwegingen. Op 26 maart wordt definitief over het besluit gestemd.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment