Amsterdamse man gearresteerd voor het plannen van aanslag op Mark Rutte

Amsterdamse man gearresteerd voor het plannen van aanslag op Mark Rutte

De Amsterdamse politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van het beramen van een aanslag op premier Mark Rutte, bevestigt het OM.

De man, genoemd door de Volkskrant als Yavuz O, zou berichten hebben geplaatst die aanzetten tot terroristisch geweld op de openbare Telegram-groep De Bataafse Republiek en hebben gevraagd aan ‘revolutionairen’ om zijn plannen uit te voeren.

De Volkskrant, die dinsdagochtend het verhaal brak, zei dat de man in december 2020 schreef dat ‘de meeste Nederlanders die Rutte haten’ onder een foto van de koning met het kabinet. ‘Zou jij het in je hebben om ze allemaal neer te schieten? Van een auto. Open het raam. Pistool uit. En schieten.’

Ook zou hij zijn plannen met anderen hebben besproken, soms face to face, en gesproken hebben over ‘het bestormen van het parlement’ en het neerschieten van Rutte terwijl hij naar buiten fietste. Hij wordt volgens de krant ook verdacht van het proberen om wapens te kopen.

O verschijnt volgende week voor de rechtbank voor een pro forma hoorzitting. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot terrorisme, het verzamelen van informatie ter voorbereiding op het plegen van een misdrijf en het uiten van terroristische dreigingen.’

Gevangenis

Eerder deze week werd een 42-jarige Nederlander die voornamelijk in Spanje woont… vijf maanden gevangenisstraf, twee geschorst door een Nederlandse magistraat voor het online bedreigen van twee politici.

Hij schreef in september op Facebook dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge elke seconde om zich heen moet kijken. ‘Ik betaal voor de eerste, tweede en ook de laatste kogel. (…),’ hij zei.

Later die maand plaatste hij ook een bericht gericht aan D66-leider Sigrid Kaag: ‘Hierbij deel ik u mede dat ik vanavond voor middernacht Sigrid Kaag ga aanvallen en haar zodanig verwond dat ze ofwel dood is ofwel haar werk nooit meer kan doen. weer’, schreef de man opnieuw op Facebook.

Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte over de schreef gegaan. ‘Deze zaak dient om een ​​duidelijk signaal af te geven’, aldus de afdeling. ‘Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat deelnemers aan het publieke debat geen misbruik mogen maken van hun vrijheid van meningsuiting. Online bedreigingen zijn niet te tolereren.’

Bescherming

In september was Rutte extra persoonlijke bescherming gegeven te midden van de bezorgdheid dat gangsters samenzweren om hem te ontvoeren. De Telegraaf meldde dat inlichtingendiensten optraden nadat in de omgeving van Rutte ‘spotters’ – mensen die door criminele bendes zijn ingehuurd om het terrein voor te bereiden op een aanslag of ontvoering – waren gesignaleerd.

Hij en andere politici waren naar verluidt ook het doelwit van een ander vermeende terroristische cel te Eindhoven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment