Amsterdam overweegt snackbarverbod om plantaardig eten te stimuleren

Amsterdam overweegt snackbarverbod om plantaardig eten te stimuleren

 

Amsterdam streeft naar nieuwe fastfoodrestaurants verbieden rond scholen nu de gemeente zich heeft gecommitteerd aan een City Deal voor een ‘gezondere en duurzamere voedselomgeving’, meldt het Parool afgelopen weekend.

City Deals zijn onderdeel van een bijgevoegd programma om innovatie te stimuleren en Nederlandse steden aantrekkelijker te maken om te wonen. Ook Utrecht, Rotterdam, Almere en Ede hebben de deal ondertekend.

Het akkoord streeft naar een 50% plantaardig dieet voor stadsbewoners in 2030, oplopend tot 60% in 2050.

Ambtenaren in de hoofdstad zeggen dat het verhogen van het aantal verkooppunten voor gezonde voeding rond scholen en openbare gebouwen en het ontmoedigen of zelfs verbieden van snackbars in sommige gebieden een manier zou zijn om dit te bereiken.

Volgens cijfers van 2020 zo’n 15% van de vier- tot en met zeventienjarigen in Nederland heeft overgewicht, waardoor de kans op hartproblemen en diabetes op latere leeftijd groter wordt. Voor volwassenen ligt het cijfer in de buurt van 50%. Dit zal naar verwachting stijgen tot 62% in 2040 als er niets wordt gedaan om de trend te keren.

Zo’n 84% van alle horeca in Amsterdam biedt ongezonde producten aan, zo citeert het Parool cijfers van de gezondheidsraad. De stad onderzoekt nu legale manieren om vergunningen aan nieuwe verkooppunten of winkels te weigeren.

‘De gemeente kan op dit moment niet ingrijpen en daarom hebben we anderen nodig om de situatie aan te pakken. Dat doen we met deze City Deal’, zegt Simone Kukenheim, hoofd zorg van Amsterdam.

De huidige situatie moedigt tieners niet aan om gezond te eten. […] En dat betekent geen fastfoodrestaurants meer in de buurt van scholen’, zei Kukenheim.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment