Amsterdam geeft betwiste Kandinsky terug aan rechtmatige eigenaren, einde lang geschil

Amsterdam geeft betwiste Kandinsky terug aan rechtmatige eigenaren, einde lang geschil

De gemeente Amsterdam heeft een omstreden schilderij van Wassili Kandinsky teruggegeven aan de erfgenamen van een joods echtpaar, 10 maanden nadat eerst akkoord gaan om dit te doen.

Bild mit Häusern had in het Stedelijk Museum gehangen nadat het in 1940 voor 160 gulden op een veiling was aangekocht. Het schilderij maakte deel uit van een rijke kunstcollectie van de familie Lewenstein, waaronder ook werken van Van Gogh, Renoir en Manet.

De juridische strijd om het werk, met een geschatte waarde van € 20 miljoen, begon negen jaar geleden na een onderzoek naar de oorsprong door de staatscommissie voor restitutie. Het oordeelde in 2018 dat de gemeente niet wettelijk verplicht was het werk aan de familie terug te geven omdat niet kon worden bewezen dat het museum het niet ‘te goeder trouw’ had verworven.

De erfgenamen daagden de zaak voor de rechter, met het argument dat het museum in 1940 geen zelfstandige entiteit was, maar in december 2020 oordeelde een Nederlandse rechtbank opnieuw dat het Stedelijk museum het werk uit 1909 mocht houden, vanwege de ‘belangrijke kunsthistorische waarde’. ‘.

Sindsdien zijn er echter nieuwe richtlijnen voor de omgang met betwiste kunst, waarin staat dat musea het behoud van kunstwerken niet langer kunnen rechtvaardigen op basis van hun culturele betekenis en dat de commissie zich nu moet richten op het ‘herstel van onrecht’

Burgemeester Femke Halsema liet afgelopen april weten niet bereid te zijn de uitkomst van een herbeoordeling door de restitutiecommissie in het licht van nieuwe richtlijnen af ​​te wachten en terug te geven aan de familie.

James Palmer van de Mondex Corporation, die het werk namens de familie opspoorde, vertelde het Parool dat de erfgenamen nu zouden beslissen wat ze met het schilderij zouden doen. Ze hopen, zei hij, dat het in een museum terechtkomt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment