Amsterdam gaat investeerders verbieden goedkopere woningen te kopen om te verhuren

Amsterdam gaat investeerders verbieden goedkopere woningen te kopen om te verhuren

De gemeente Amsterdam is van plan om beleggers te stoppen met het opkopen en verhuren van goedkopere woningen als in januari nieuwe wetgeving van kracht wordt.

Nieuw huisvestingshoofd Jakob Wedemeijer is van plan het verbod zo snel mogelijk voor de hele stad in te voeren. Het zou betekenen dat beleggers geen onroerend goed kunnen kopen voor minder dan € 512.000 zonder een verbintenis om er minimaal vier jaar in te wonen.

Het verbod zou niet gelden voor onroerend goed dat al wordt verhuurd, zolang dat tenminste zes maanden voorafgaand aan de verkoop was. Woning kan worden verhuurd aan naaste familieleden of voor een korte periode als de eigenaar in het buitenland is.

Ongeveer 30% van de woningen in de Nederlandse hoofdstad is momenteel in handen van particuliere investeerders, volgens stadscijfers, en ambtenaren zeggen dat ze de meeste mensen uit de markt prijzen.

Ook Utrecht, Tilburg, Den Haag en Groningen onderzoeken de invoering van de nieuwe wetgeving, meldde de NOS eerder.

Vastgoedbeleggersvereniging Vastgoed Belang zegt dat het voorstel zal leiden tot een groter tekort aan huurwoningen, met name in het middensegment. ‘Raden geven voorrang aan mensen die willen kopen boven nieuwkomers op de woningmarkt en mensen die niet kunnen of willen kopen’, zegt de organisatie in een reactie.

Wedemeijer zei dat de verhuizing een belangrijke stap voorwaarts is, maar dat er meer moet gebeuren. ‘We hebben de rijksoverheid nodig die het mogelijk maakt om de huren te beperken, zodat meer mensen een betaalbare woning kunnen vinden’, zei hij.

Het is bekend dat minister van Volkshuisvesting Kajsa Ollongren verschillende maatregelen overweegt om de huren buiten de sociale huursector te beperken. Deze omvatten het uitbreiden van het puntensysteem voor het bepalen van huurprijzen naar meer eigendommen en het veranderen van de manier waarop de punten worden berekend door het gewicht dat aan eigendomswaarden wordt gegeven te verminderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment