Alle ogen gericht op het parlement terwijl parlementsleden hun eisen voor meer uitgaven inzetten

Alle ogen gericht op het parlement terwijl parlementsleden hun eisen voor meer uitgaven inzetten

Het budget van dinsdag was misschien zonder verrassingen, maar alle ogen zijn gericht op het debat van woensdag over de uitgavenplannen van de regering voor 2022, wanneer oppositiepartijen naar verwachting zullen aangeven welke kwesties zij cruciaal vinden voor het volgende kabinet.

‘Dit jaar is er iets te winnen’, zei NOS in haar analyse. Immers, zo merkte de omroep op, maakte premier Mark Rutte dinsdag duidelijk dat er genoeg geld is om de grote problemen in Nederland op te lossen en nodigde hij de andere partijen uit om met voorstellen te komen.

Het doel is om de begroting te versterken met beleid dat kan worden uitgevoerd terwijl de moeizame onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet doorgaan. Het is volgens Rutte een manier om de middenpartijen te laten zien dat ze kunnen samenwerken en iets bereiken.

Geen belangrijk beleid, maar hier zijn de belangrijkste punten van de begroting

De Volkskrant wijst erop dat de PvdA en GroenLinks gezamenlijk zullen voorstellen om de extra belasting die woningcorporaties betalen over de waarde van hun panden, die nu € 1,8 miljard voor de schatkist opleveren, af te schaffen.

Om dit te financieren, stellen ze voor het winstbelastingtarief van grote bedrijven te verhogen en zeggen ze brede steun te verwachten. Immers, zo staat in de krant dat bijna alle partijen de afschaffing van de woningcorporatiebelasting in hun verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen.

De socialisten willen daarentegen het eigen risico-element in de gezondheidszorg terugbrengen van € 385 naar € 285 en zeggen dat studenten moeten worden gecompenseerd voor de financiële schade die hen wordt aangedaan door de afschaffing van beurzen.

Samen met de ChristenUnie, die de coalitie inmiddels nagenoeg heeft verlaten, dient ook de SP een motie in waarin wordt opgeroepen tot hogere lonen voor zorgmedewerkers.

Geen zin om te stemmen

De oppositiepartijen komen misschien met plannen, maar de… NRC betoogt in haar redactieIk vind de manier waarop de demissionaire regering met geld rondspat ongemakkelijk voelt. Dit ondanks het feit, zegt de krant, dat de vier partijen waaruit de vertrekkende coalitie bestaat een meerderheid van zetels behaalden bij de algemene verkiezingen van maart.

Desalniettemin kan de huidige situatie, met geen nieuw kabinet in zicht, alleen maar het gevoel versterken dat ‘het geen zin heeft om te stemmen’, aldus de krant, verwijzend naar opiniepeilingen wat erop wijst dat het vertrouwen in het politieke systeem is gedaald.

Het debat van woensdag zou volgens de NRC kunnen worden gebruikt door politieke partijen om alleen maar punten te scoren. ‘Of zullen ze deelnemen aan een goed debat over de grote uitdagingen die voor ons liggen’, aldus de krant. ‘Je hoopt op de tweede optie, aangezien het vertrouwen in politici al laag genoeg is.’

Mark Rutte

De Financiële krant zegt in een hoofdartikel dat de uitweg uit de huidige crisis wellicht bij Mark Rutte zelf ligt. Hij is immers niet de enige schuldige aan de huidige politieke impasse, ook al heeft zijn reputatie een deuk opgelopen met het kinderopvangtoeslagschandaal, de ruzie rond CDA-Kamerlid Peter Omtzigt en de ‘vage blokkades’ tijdens het coalitievormingsproces.

Rutte is op zijn best tijdens debatten zoals die van vandaag, aldus de krant. De uitdagingen zijn groot, maar de lichten staan ​​op groen om ze aan te pakken. ‘Het is aan Mark Rutte om de komende dagen te laten zien dat hij zijn plek aan de top van de Haagse piramide nog steeds verdient’, besluit de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment