Airbnb wint zaak voor servicekosten: Hooggerechtshof oordeelt dat dubbele kosten niet illegaal zijn

Airbnb wint zaak voor servicekosten: Hooggerechtshof oordeelt dat dubbele kosten niet illegaal zijn

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat vakantieverhuurbedrijf Airbnb overtreedt de wet niet door zowel verhuurders als vakantiegangers servicekosten in rekening te brengen, een uitspraak van een lagere rechtbank teniet te doen en de hoop op terugbetaling voor duizenden van haar klanten effectief te beëindigen.

Rechters in Amsterdam oordeelden in maart vorig jaar dat het vakantieverhuurbedrijf zowel huurders als vakantiegangers geen kosten in rekening mag brengen voor de huur van appartementen, waardoor tienduizenden Nederlanders hun geld terug claimden.

De Hoge Raad heeft nu echter geoordeeld dat de Nederlandse wet die agenten verbiedt om zowel huurders als verhuurders een vergoeding in rekening te brengen, niet de korte termijn verhuur van vakantieverblijven dekt. Dit komt doordat de Nederlandse wet is ingevoerd om te voorkomen dat makelaars dubbele kosten rekenen voor langlopende huurcontracten.

Na de Amsterdamse uitspraak hadden zo’n 40.000 mensen zich aangemeld voor een massaclaimzaak van de Consumentenbond, terwijl claimorganisatie Servicekostenterug.nl namens haar geldschieters een claim van € 300 miljoen had ingediend.

Airbnb dan eigen zaak gestart in Rotterdam, het verzenden van gerechtsdeurwaarders en 2 kg aan gerechtelijke documenten naar 20 eisers en de vijf grootste claimbureaus. Volgens gerechtelijke documenten die destijds door DutchNews.nl werden ingezien, wilde Airbnb een rechtbankverklaring dat er ‘geen wettelijke basis is voor het terugbetalen van servicekosten die Airbnb in rekening brengt aan de reizigers voor het gebruik van het Airbnb-platform’.

Het bedrijf drong er ook bij de Rotterdamse rechter op aan om een ​​bindend juridisch advies in te winnen bij de Hoge Raad, iets waar alleen een rechter om kan vragen.

De Rotterdamse rechtbank zet de zaak nu voort, maar rechters in Rotterdam hebben weinig andere keus dan haar uitspraak te volgen.

Andere rechters die in soortgelijke zaken moeten beslissen, zullen ook rekening houden met de antwoorden van de Hoge Raad. De antwoorden zijn ook van belang voor andere bedrijven die bemiddelen bij de korte termijn verhuur van vakantiewoningen’, aldus de Hoge Raad.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment