Advocaten van nabestaanden MH17 ‘worden gesuggereerd door Rusland’, zegt NCTV

Advocaten van nabestaanden MH17 ‘worden gesuggereerd door Rusland’, zegt NCTV

Advocaten van nabestaanden van mensen die zijn omgekomen bij de ramp met MH17 worden geïntimideerd en de Nederlandse antiterreurorganisatie NCTV heeft hen extra zekerheid geboden, meldt RTL Nieuws donderdag.

Meerdere advocaten zijn naar huis gevolgd en dat heeft mogelijk te maken met het feit dat nabestaanden vorige maand tijdens de zittingen het woord mochten voeren, aldus RTL. Hierdoor hebben de advocaten een prominentere rol in de zaak gehad dan gebruikelijk.

Het proces werd in september hervat en drie weken lang konden familieleden aan rechters uitleggen wat de tragedie van juli 2014 voor hen had betekend.

Zij werden daarbij ondersteund door een groep van acht advocaten die inzage hebben gekregen in alle dossiers van het OM.

De advocaten waren op 22 september uitgenodigd voor een briefing van de NCTV, waarin NCTV-medewerkers zeiden dat Rusland hen probeerde te intimideren en hinderen bij hun werk, meldt RTL.

Het bureau zei dat het niet verwacht dat er fysiek geweld zal worden gebruikt tegen de advocaten, die allemaal weigerden te worden geïnterviewd voor het RTL-artikel.

Leids onderzoeker Ben de Jong, gespecialiseerd in Russische veiligheidsvraagstukken, zegt dat de modus operandi typerend is. ‘Als je een groep als een vijand ziet, omdat ze in het openbaar of in de media negatieve dingen over Rusland zeggen, dan moet je daar iets aan doen’, zei hij. ‘Dus je intimideert mensen en probeert ze als vergelding onzeker te maken.’

Drie Russen en een Oekraïner zijn beschuldigd van 298 moorden voor het leveren van de Buk-raket die volgens het Openbaar Ministerie is afgevuurd op de Boeing 777. Het passagiersvliegtuig werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne op weg naar Kuala Lumpur vanuit Amsterdam. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment