Actie nodig om internationale studentenaantallen in te dammen, waarschuwen universiteiten

Actie nodig om internationale studentenaantallen in te dammen, waarschuwen universiteiten

Het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt is aan het begin van het huidige studiejaar met 4% gestegen en drie op de tien nieuwe studenten komen dit jaar uit het buitenland, blijkt uit voorlopige cijfers van Nederlandse universiteiten. vereniging VNSU.

Inmiddels volgen bijna 80.000 buitenlandse studenten Nederlandse universitaire opleidingen, van wie driekwart afkomstig is uit de EU. Internationale studenten zijn nu goed voor 23% van de totale studentenpopulatie.

De groei in aantallen is zo groot dat de Universiteit van Amsterdam het niet meer aankan, de Parool meldde op donderdag.

‘We kunnen de groei niet meer aan’, zegt UvA-voorzitter Geert ten Dam tegen de krant. ‘Er is woningnood, er is te weinig ruimte op de campussen, het werk waar onze medewerkers mee te maken hebben is onacceptabel en de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk.’

Ten Dam wil dat de overheid actie onderneemt om de instroom van internationale studenten, van wie de meesten volgens de EU-regels voor vrij verkeer hier mogen studeren, beter te managen.’ Maar de kwestie is ‘controversieel’ verklaard en zal niet worden bekeken totdat er een nieuwe regering is.

Ten Dam zegt dat de UvA niet zo lang kan wachten en mogelijk ‘onconventionele maatregelen’ moet nemen om aantallen te reguleren.

Een gevolg van de stijging van de internationale studentenaantallen is dat Nederlandse studenten nu met hen moeten wedijveren voor plaatsen in populaire vakken. ‘Ik vind dat het onderwijs open moet blijven voor Nederlandse studenten’, zegt ze.

Ook VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg pleit voor juridische maatregelen om de cijfers te sturen. ‘Internationalisering draagt ​​bij aan de kwaliteit van het onderwijs’, zegt hij. ‘Maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden. Zowel universiteiten als de steden waar ze gevestigd zijn, worden tot het uiterste opgerekt. Het moet anders.’

huisvesting

Vooral huisvesting is een probleem voor buitenlandse en binnenlandse studenten, met het huidige tekort op minstens 26.500 plaatsen.

Buitenlandse studenten hebben met name problemen bij het vinden van woonruimte, omdat ze meestal geen netwerk hebben en universiteiten niet wettelijk verplicht zijn om ze te huisvesten.

In september namen zo’n 600 buitenlandse studenten contact op met de Groningse vrijwilligersorganisatie Shelter our Students, die voor hen tijdelijke huisvesting en onderdak probeert te vinden. De Universiteit Twente ging zelfs zo ver om buitenlandse studenten aan te bevelen niet te komen vanwege het tekort aan woonruimte.

De jaarlijkse zoektocht naar studentenhuisvesting wordt verergerd door het feit dat buitenlandse studenten in veel Nederlandse studentenhuizen niet welkom zijn. Op Facebook en op gespecialiseerde woningsites wordt vaak geadverteerd met leegstaande kamers onder het voorbehoud ‘geen internationals’ en ‘alleen Nederlanders’, ook al kan dit in strijd zijn met de antidiscriminatiewetten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment