Acht veroordelingen voor witwassen van bitcoins bevestigd door rechtbank

Acht veroordelingen voor witwassen van bitcoins bevestigd door rechtbank

Een man uit Rotterdam heeft een gevangenisstraf van 17 maanden gekregen voor het witwassen van contant geld in bitcoin ter waarde van meer dan € 4,4 miljoen, in een uitspraak van het hof van beroep die de eerste richtlijnen opstelt over verdachte crypto-activiteit.

De zaak maakt deel uit van ‘een van de eerste grote strafrechtelijke onderzoeken naar het witwassen van bitcoin-geld’, door officieren van justitie het Iceberg-onderzoek genoemd.

Tussen 2013 en 2015 kocht de man bijna 40.000 bitcoin nadat hij contacten op openbare plaatsen had ontmoet, en schakelde vervolgens de valuta om in euro’s via online uitwisselingen, voordat hij het geld contant opnam met behulp van andere contacten.

De man, die niet genoemd is in gerechtelijke documenten maar vermoedelijk 35 of 36 is, verkocht ook bitcoins aan andere handelaren voor contant geld en investeerde in meer bitcoins.

Hij werd veroordeeld voor het vermoeden van witwassen en betrokkenheid bij verschillende aanslagen, en werd beschuldigd van reclame voor zijn diensten als een ‘bitcoincasher’ op het dark web.

Uit de processtukken blijkt dat hij in de periode van 1 januari 2013 tot 19 januari 2016 bijna 63.000 bitcoins en € 9,7 miljard aan contanten heeft behandeld, waarvan hij en zijn mededaders redelijkerwijs hadden kunnen vermoeden dat ze afkomstig waren uit criminele activiteiten.

Het hof van beroep verlaagde echter zijn oorspronkelijke straf van 36 maanden.

Dinsdag heeft het hof van beroep in Den Haag ook negen andere gevallen van witwassen van cryptogeld onderzocht die verband houden met het Iceberg-onderzoek. slechts het topje van de ijsberg zien. Acht verdachten werden veroordeeld voor gevangenisstraffen van drie maanden tot 51 maanden, en twee werden vrijgelaten.

De rechtbank heeft als vuistregel opgesteld dat ‘wanneer een verdachte een aantal bitcoins met een waarde van € 25.000 of meer contant koopt van één persoon of entiteit, in één keer of gespreid over maximaal één maand, dit een situatie waarin de bitcoins alleen afkomstig kunnen zijn van misdaad.’ Alleen als iemand kan bewijzen dat het geld uit andere bronnen kwam, wordt de transactie als onschuldig beschouwd, oordeelde de rechtbank.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment