Abortuspillen beschikbaar via huisartsen

Abortuspillen beschikbaar via huisartsen

Huisartsen kunnen abortuspillen rechtstreeks voorschrijven als het parlement een wetsvoorstel van de centrumlinkse PvdA en GroenLinks aanneemt.

Ook de liberale coalitiepartijen VVD en D66 steunen de voorgestelde wijziging, die bedoeld is om de drempel te verlagen voor vrouwen die een einde willen maken aan ongewenste zwangerschappen. Verwacht wordt dat een meerderheid van de parlementsleden het wetsvoorstel zal steunen, NOS meldde.

Op dit moment moet iedereen die het medicijn nodig heeft om een ​​zwangerschap in de eerste negen weken af ​​te breken, naar een abortuskliniek. Jaarlijks vinden in Nederland zo’n 30.000 abortussen plaats, waarbij in 31% van de gevallen pillen worden gebruikt.

Ellen Giepmans van FIOM, een organisatie die gespecialiseerd is in ongewenste zwangerschap en ouderschapskwesties, zei dat het vrouwen meer keuze zou geven. ‘Ze kunnen nog steeds naar een kliniek, maar ze kunnen ook kiezen voor een eigen arts’, zegt ze.

De landelijke vereniging van abortusartsen NGvA juichte het plan voorzichtig toe, maar zei dat er een risico bestond dat sommige huisartsen zouden proberen zich te bemoeien met de wensen van hun patiënten.

‘Voor ons is het belangrijk dat kwaliteit voorop staat als huisartsen deze ondersteuning mogen bieden’, zegt voorzitter Monique Opheij.

‘Maar een van onze zorgen is: hoe weet een vrouw of haar arts bereid is haar abortus te steunen? In ons geval kun je zeggen dat we neutraal zijn omdat dit ons dagelijkse werk is. Maar helaas zien we in onze praktijk dat huisartsen het proces soms vertragen of verstoren.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment