ABN Amro verontschuldigt zich voor haar rol in slavernij via Mees en Hope banken

ABN Amro verontschuldigt zich voor haar rol in slavernij via Mees en Hope banken

ABN Amro bank heeft een formele verontschuldiging vanwege zijn rol in de slavernij, die volgens de bank een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de bankgroep.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft gekeken naar de rol van twee 18e eeuwse banken – Hope & Co en R. Mees & Zoonen – die beide zijn opgegaan in de ABN Amro-groep.

Beide bedrijven waren betrokken bij slavenhandel, in plantages en in de handel in goederen gemaakt door tot slaaf gemaakte volkeren, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten met name dat tussen de 25% en 33% van de omzet van Hope & Co afkomstig was uit slavernij. Minstens 50 plantages werden gefinancierd door Hope & Co leningen en slaven werden gebruikt als onderpand.

‘De lijsten bevatten schattingen van hoeveel elke persoon waard was’, zei IISG-onderzoeker Pepijn Brandon. ‘Mannelijke slaven met specifieke vaardigheden kregen een zeer hoge waarde in de rekeningen, maar anderen werden vermeld als zonder enige waarde.’

Mees & Zoonen speelde een kleinere rol, maar de onderzoekers schatten dat ongeveer de helft van de verzekeringen voor zeevarenden die zij bemiddelde, verband hield met slavernij. ‘Beslissingen die in kantoren in Amsterdam en Rotterdam werden genomen, hadden een directe impact op de levens van duizenden tot slaaf gemaakte personen’, zei Brandon.

Topman Robert Swaak zei in een reactie op het onderzoek dat ABN Amro ‘een trotse geschiedenis heeft die meer dan 300 jaar teruggaat’.

‘We moeten echter ook erkennen dat het ook een donkere kant heeft’, zei hij. ‘ABN Amro zoals het nu bestaat, kan die periode van haar geschiedenis niet ongedaan maken. We zijn ons ervan bewust dat, hoewel de slavernij is afgeschaft, het onrecht uit het verleden is blijven bestaan. ABN Amro verontschuldigt zich voor de acties en activiteiten van deze voorgangers in het verleden en voor de pijn en het lijden dat ze hebben veroorzaakt.’

Lees het rapport (in Engels)

De bank zei dat ze sindsdien in gesprek is met vertegenwoordigers van de gemeenschappen van afstammelingen van slaven om de onderzoeksresultaten te bespreken en zal werken aan concrete maatregelen om de structurele sociale achterstand van de afstammelingen van tot slaaf gemaakte personen te helpen verbeteren.

De bank is het eerste particuliere bedrijf in Nederland dat zich formeel verontschuldigt voor zijn rol in de slavenhandel.

Eerder dit jaar werd in opdracht van de nederlandse bank onthulde dat een deel van het startkapitaal afkomstig was van ondernemers met directe belangen in plantageslavernij in de Atlantische regio, bijvoorbeeld in Suriname.

De bank heeft geen excuses aangeboden voor haar verleden, maar is van plan een ‘passend gebaar van blijvende waarde te maken voor de getroffenen en de Nederlandse samenleving als geheel’.

‘Onze historische banden met slavernij zijn een constante herinnering dat we nooit moeten ophouden bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen telt en waarin niemand wordt uitgesloten’, zei directeur Klaas Knot destijds.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment