Aantal tattooshops verdubbeld, jonge vrouwen houden het meest van body art

Aantal tattooshops verdubbeld, jonge vrouwen houden het meest van body art

Het aantal vergunde tattooshops in Nederland is de afgelopen zeven jaar verdubbeld tot 1.658, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut RIVM.

De trend dat tatoeages mainstream worden, begon een paar decennia geleden, vertelde professor Henri Beunders aan de omroep NOS. Beunders, expert op het gebied van publieke opinieverschuivingen, schat dat er nu 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn die minstens één tatoeage hebben.

Vrouwen zijn goed voor 60% van de jongvolwassenen die een tatoeage krijgen, een resultaat, zei Beunders, van de emancipatiebeweging. ‘In de jaren ’60 en ’70 begonnen activistische kunstenaars als Janis Joplin en Joan Baez bloemen te krijgen als feministische daad om te laten zien dat vrouwen kunnen doen wat ze willen met hun eigen lichaam’, zei hij.

Sindsdien, zei hij, zijn tatoeages de norm geworden in ‘anti-autoritaire’ subgroepen zoals heavy metal en hiphop, of in de sport.

Ook ouderen hebben tatoeages ontdekt, zegt Linda Berserik van Tattoo Garden in Den Haag tegen de omroep. ‘We krijgen mensen van in de veertig,’ zei ze. ‘Jongeren komen met hun grootouders. Tatoeages worden steeds meer maatschappelijk geaccepteerd. Ik zie mensen over de hele linie, van ambtenaren tot politieagenten en zelfs advocaten.’

Het RIVM-nummer is gebaseerd op geregistreerde en door de gezondheidsraad erkende tattooshops, maar het werkelijke aantal is hoger omdat sommige bedrijven nog geen vergunning hebben. Bij de Nederlandse Kamers van Koophandel zijn zo’n 2500 tattooshops geregistreerd.

Tatoeëerders in Nederland hebben zich aan moeten houden nieuwe regels vanaf januari, in lijn met zowel de Nederlandse als de EU-wetgeving, De grootste veranderingen betreffen nieuwe regelgeving voor inkten die stoffen bevatten die kanker en genetische mutaties kunnen veroorzaken of de huid kunnen irriteren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment