Aantal ringhalsparkieten bijna verdubbeld in Randstad

Aantal ringhalsparkieten bijna verdubbeld in Randstad

Het aantal halsbandparkieten in het centrum van de stad is in 10 jaar bijna verdubbeld tot zo’n 22.000, blijkt uit een telling van vrijwilligers in opdracht van onderzoeksgroep Vogels Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De vogels zijn geteld op bekende rustplaatsen, waar ze buiten het broedseizoen in groepen leven.

De knalgroene vogels trekken naar steeds meer plekken in Nederland, zo meldden vorig jaar bijna 10.000 waarnemingen aan de vogelwaarnemingswebsite Waarneming.nl.

De vogels komen veel voor in de grote steden, met name Amsterdam, Utrecht en Leiden, maar zijn nu gesignaleerd in delen van Noord-Brabant, Flevoland en Zeeland.

De vogel, die van oorsprong uit Centraal-Afrika en India komt, wordt geclassificeerd als een ‘exotische indringer’. De parkiet concurreert volgens de onderzoekers om nestruimte met andere vogels die in holle bomen leven, zoals uilen.

Bovendien is het bekend dat ze boomgaarden plunderen en de vrucht eten. Ze worden aangetrokken door vogelvoeders in stadstuinen, zijn vooral dol op rauwe pinda’s en genereren klachten over het geluid dat ze maken wanneer ze in groepen vliegen of zich in bomen nestelen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment