Aanslagen op journalisten in de schijnwerpers bij persvrijheidstribunaal in Den Haag

Aanslagen op journalisten in de schijnwerpers bij persvrijheidstribunaal in Den Haag

Drie vooraanstaande persvrijheidsgroepen hebben een tribunaal in Den Haag opgericht om regeringen verantwoordelijk te houden voor het doden van journalisten.

Het tribunaal, dat geen formele juridische bevoegdheden heeft, is een ‘vorm van gerechtigheid aan de basis’ en zal zes maanden duren, tot 3 mei, de Werelddag van de Persvrijheid, 2022. Het staat onder leiding van het in Nederland gevestigde tribunaal Gratis Pers Onbeperkt, de Comité ter bescherming van journalisten, en Verslaggevers zonder grenzen.

Het tribunaal zal zich concentreren op drie specifieke zaken tegen de regeringen van Sri Lanka, Mexico en Syrië omdat ze geen recht hebben gedaan voor de respectievelijke moorden op Lasantha Wickrematunge, Miguel Ángel López Velasco en Nabil Al-Sharbaji.

Het doel, aldus de organisatoren, is om ‘te illustreren op welke manieren deze staten hun verplichtingen onder de internationale mensenrechtenwetgeving niet nakomen, evenals de impact van straffeloosheid op slachtoffers, journalistieke gemeenschappen en samenlevingen’.

‘Vrijheid van meningsuiting is een essentieel mensenrecht. En toch is de frequentie van ernstige schendingen van journalisten in combinatie met de heersende hoge niveaus van straffeloosheid alarmerend’, zei mensenrechtenadvocaat Almudena Bernabeu, de hoofdaanklager van het tribunaal. ‘Het wordt tijd dat staten verantwoordelijk worden gehouden.’

Sinds 1992 zijn meer dan 1400 journalisten vermoord, en in meer dan 80% van de gevallen waarin een journalist wordt vermoord, gaan de moordenaars vrijuit, zeggen de organisatoren.

De lancering valt samen met de Internationale Dag tegen de straffeloosheid van misdaden tegen journalisten van de VN, een datum die is gekozen ter nagedachtenis aan twee Franse journalisten die op 2 november 2013 in Mali zijn omgekomen.

Moord

Persveiligheid wordt ook een steeds prominentere kwestie in Nederland, aangewakkerd door zowel anti-media-retoriek van extreemrechts als de moord op misdaadverslaggever op televisie Peter R de Vries eerder dit jaar.

En nieuwswebsite Nu.nl meldden maandag dat een toenemend aantal mediaorganisaties in Nederland speciale kleding en bodycams kopen voor hun personeel, om hen te beschermen terwijl ze risicovolle gebeurtenissen zoals demonstraties vastleggen.

‘Er zijn veel mediaorganisaties die de steekwerende vesten uit voorzorg hebben gekocht’, zegt Peter ter Velde, projectleider bij veilige persorganisatie PersVeilig, tegen Nu.nl.

Zo liepen er tijdens de recente rellen in Eindhoven mensen met messen rond en gooiden sommigen die naar zowel de politie als journalisten, zei hij.

Aanvallen

In maart arresteerde de politie een man in het trouwe protestantse dorp Urk die probeerde… een journalist binnenrijden bericht over het besluit van een plaatselijke kerk om ondanks het coronavirus honderden gelovigen te verwelkomen.

In april startte de politie een onderzoek nadat een officiële persfotograaf… aangevallen door meerdere mannen op de plaats van een landelijke autobrand.

In mei was een fotograaf van Associated Press: aangevallen terwijl hij foto’s aan het maken was van de overwinning van de Ajax-landstitel en diende een officiële klacht in bij de Amsterdamse politie.

Meer recentelijk leidden de gevechten tussen Vitesse en NEC voetbalhooligans ertoe dat de lokale omroep Omroep Gelderland het personeel ervan weerhield risicovolle wedstrijden en demonstraties te verslaan.

Veel omroeporganisaties zijn uit voorzorg ook gestopt met het gebruik van eigen logo’s op vrachtwagens en schotelantennes.

PersVeilig is twee jaar geleden opgericht door de Nederlandse journalistenvakbond NVJ, de vereniging van hoofdredacteuren, politie en openbaar ministerie om de veiligheid van verslaggevers te vergroten door middel van advies en training.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment