Aanklagers ‘ontzeggen slachtoffers gerechtigheid’ door zaken buiten de rechtbank om te beslissen

Aanklagers ‘ontzeggen slachtoffers gerechtigheid’ door zaken buiten de rechtbank om te beslissen

Het openbaar ministerie heeft te horen gekregen dat het het risico loopt slachtoffers te kort te doen door tijdens de pandemie meer boetes, straffen voor gemeenschapswerk en schadevergoedingen uit te vaardigen.

Nationale ombudsman Reinier Zutphen uitte zijn zorgen in een brief aan de ministers van Justitie Ferd Grapperhaus en Sander Dekker.

Aanklagers wilden de druk op het rechtssysteem verlichten en kosten besparen door meer korte straffen op te leggen, maar de praktijk dreigde slachtoffers uit het proces te weren, Zutphen vertelde NOS Radio 1.

‘We willen leven in een land waar recht wordt gedaan en waar slachtoffers kunnen spreken, dus daar moeten we ruimte voor maken’, zei hij.

Robin Fontijne van Slachtofferhulp Nederland geeft aan dat er een trend is om zwaardere zaken zonder zitting te beslissen, hoewel het Openbaar Ministerie (Openbare Ministerie) niet de bevoegdheid heeft om gevangenisstraffen op te leggen.

In ongeveer een zesde van de 9940 zaken dit jaar waarbij Slachtofferhulp betrokken was, koos het OM ervoor om de zaak niet voor de rechter te brengen, Fontijne vertelde Trouw. ‘Ik ken zelfs voorbeelden van ernstige zedendelicten die het OM wilde aanpakken door middel van een schikking.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment