3D-geprinte stalen brug geopend in Amsterdam

3D-geprinte stalen brug geopend in Amsterdam

De opening van de MX3D brug: foto Adriaan de Groot

In de rosse buurt van Amsterdam is een innovatieve 3D-brug geprint van staal geopend.

De MX3D brug, voor het eerst voorgesteld in 2015, werd donderdag geopend door koningin Máxima en is nu open voor het publiek.

Nieuwsgierige Nederlandse en buitenlandse toeristen maakten vrijdagochtend foto’s en liepen over het wervelende bouwwerk, dat duidelijk in stroken is opgetrokken en geribbeld als het schild van een slak.

Het project, waarbij een lijst van prestigieuze partners betrokken was, waaronder het Imperial College London, computerbedrijf Lenovo, The Alan Turing Institute en Arup-ingenieurs, is ook uitgerust met speciale sensoren.

Deze zullen allerlei voetgangers- en menigtegedrag registreren om een ​​’digitale tweeling’ van de brug te voeden, die stadsonderzoekers zal helpen allerlei onderwerpen te onderzoeken van de impact van toerisme op de rosse buurt, via het aantal en de snelheid van mensen die oversteken , hoe de merkwaardige structuur veroudert.

Close-up van 3D-geprinte brug Foto: S Boztas

Tim Geurtjens, mede-oprichter van het bedrijf MX3D, zei in een verklaring dat een gek idee werkelijkheid was geworden. ‘Een paar jaar geleden kwamen we op het idee om met de door ons ontwikkelde robot 3D-metaalprinters een functionele stalen brug op ware grootte te printen. Samen met de opwinding van dit gekke idee kwam ook het besef dat we dit niet alleen konden doen.

‘We zijn erg dankbaar dat we de kans hebben gehad om samen te werken met enkele van de topmensen en bedrijven op het gebied van robotica, engineering, lastechniek en softwareontwikkeling.’

Hoewel het printen en monteren van grote delen van de brug in maart 2017 begon, moest de definitieve plaatsing van de staalconstructie bijna jaren worden uitgesteld omdat de kanaalmuren moesten worden hersteld.

Het experiment zal, volgens Stijn Joosten, bouwkundig ingenieur bij Arup, helpen ‘een wereld van mogelijkheden te openen voor architecten, ingenieurs en ontwerpers, die meer vormvrijheid kunnen verkennen en nieuwe vormen en structuren kunnen creëren die niet zouden kunnen worden gecreëerd zonder het gebruik van 3d printen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment