12 dagen verdedigingshoorzittingen beginnen in MH17-proces

12 dagen verdedigingshoorzittingen beginnen in MH17-proces

Terwijl de oorlog tegen Oekraïne door Rusland voortduurt, begon de verdediging op maandag in de zaak van vier mannen die werden beschuldigd van moord voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014.

Het openbaar ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Igor Girkin, Sergey Dubinsky, Oleg Pulatov en Leonid Kharchenko voor het naar verluidt helpen leveren van een raketsysteem dat door door Rusland gesteunde separatisten werd gebruikt om MH17 vanuit de lucht neer te schieten, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Twaalf dagen van hoorzittingen ter verdediging van Pulatov, de enige verdachte die zich verdedigde, begon maandag in een beveiligd rechtszaalcomplex nabij Schiphol.

De zittingen werden ongebruikelijk voorafgegaan door verklaringen van de voorzitter van de rechtbank, verdediging, openbaar ministerie en ook advocaten van een raad voor nabestaanden van slachtoffers, die impactverklaringen en speelde een rol in de procedure.

Hoewel er een kans was geweest dat de zaak zou worden uitgesteld vanwege de Russische inval in Oekraïne, zeiden alle partijen dat het belangrijk was voor een veerkrachtige verdediging voor het handhaven van de ‘rechtsstaat’.

De voorzitter van de rechtbank stelt dat een eerlijk proces, binnen een redelijke termijn, essentieel is in het Nederlandse rechtssysteem. ‘De rechtbank betuigt haar medeleven aan iedereen die door het geweld is getroffen, ook aan iedereen die bang is voor hun familie, vrienden en land’, zei hij. “De rechtsstaat in Nederland vereist dat een verdachte wordt berecht om te voldoen aan de normen van een eerlijk proces. Onderdeel daarvan is dat een proces binnen een redelijke termijn plaatsvindt.”

Advocaat Sabine ten Doesschate zei dat het voor hun cliënt – die de beschuldigingen ontkent – ​​belangrijk is dat het proces wordt voortgezet. ‘De huidige gebeurtenissen in Oekraïne zijn verschrikkelijk’, zei ze. ‘Laat er geen misverstand over bestaan: we veroordelen alle ongerechtvaardigde gewelddaden en distantiëren ons ervan.’

Ondertussen zei een advocaat van de familieraad dat de huidige gebeurtenissen de zaak van de aanklager alleen maar versterken. ‘De regelrechte Russische oorlogshandelingen bevestigen iets dat voor de nabestaanden lange tijd duidelijk was: Rusland was in 2014 militair betrokken bij de oorlog in Oekraïne’, zei ze. ‘Nu is het een oorlog die op een onverholen manier wordt gevoerd voor de wereld om te zien… Rusland laat zijn ware kleuren zien.’

De verdediging begon haar zaak en beweerde dat de zaak van de aanklager op zes gebieden tekortschoot. Het argument is dat er ‘geen eerlijk onderzoek is gedaan naar alternatieve scenario’s’, dat de openbare aankondigingen van ontdekkingen en beschuldigingen door het Joint Investigations Team de publieke opinie hebben geschaad, en dat forensisch bewijs verkregen uit een conflictgebied onvolledig en onbetrouwbaar is.

Context

Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, en een van de nabestaanden die bij alle zittingen aanwezig waren, zeiden buiten de rechtbank dat de uiteindelijke uitspraak van de rechtbank zal reflecteren op de geopolitieke context en de werking van het Nederlandse rechtssysteem zal bevestigen.

‘Er zijn twee vragen om te beantwoorden: de oorsprong van het BUK-systeem en de schietlocatie: dit zegt alles over Russische betrokkenheid. De rechtbank moet een oordeel vellen over de herkomst van de raket en de afvuurlocatie en of het door Pervomaiskyi, een gebied dat wordt gecontroleerd door door Rusland gesteunde separatisten, wordt beschouwd als het veld, dat zegt alles over de Russische verantwoordelijkheid.’

‘Hier kunnen we laten zien dat de rechtsstaat werkt – en we zien in Oekraïne en ook in Rusland dat de rechtsstaat niet werkt. Daarom is het zo belangrijk dat deze zaak doorgaat.’

De Nederlandse regering heeft Rusland verantwoordelijk gehouden voor de crash. De autoriteiten in Moskou ontkennen betrokkenheid.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment