1.200 wandelende bomen veroveren centrum Leeuwarden

1.200 wandelende bomen veroveren centrum Leeuwarden

Een bos van 1.200 bomen begon zaterdag aan een ‘wandeling’ van 3,5 kilometer door Leeuwarden, als onderdeel van een kunstproject om bewustwording te creëren over klimaatverandering.

Het project, genaamd Bosk, loopt 100 dagen, waarbij de bomen langzaam door de noordelijke stad worden verplaatst door meer dan 5.000 vrijwilligers.

‘We moeten verantwoordelijkheid nemen voor onze daden en de consequenties onder ogen zien’, zegt landkunstenaar Bruno Doedens. ‘We hebben ons te lang gedragen als onverantwoordelijke tieners, denkend dat we ermee wegkomen… De bomen zijn een constante herinnering aan en inspiratie voor de verandering die de mensheid moet doorvoeren.’

Wegen en fietspaden worden van maandag tot en met vrijdag afgesloten als de bomen ‘lopen’. In het weekend gaan ze rusten.

Langs de route zijn diverse activiteiten georganiseerd die volgens de organisatoren ‘de toch al kleine scheurtjes in het systeem laten zien’.

Denk aan gesprekken in de kerk over ‘groene theologie’, een paneldiscussie rond het thema ecofeminisme tijdens het filmfestival ‘DocuDonna meets Bosk’ en zelfs een schijnproces namens de bomen.

De rechtszaak vindt plaats op 23 juli, wanneer een rechter een uitspraak voorleest die laat zien hoe het rechtssysteem niet is ingesteld om de natuur te vertegenwoordigen. Doeden haalt zijn inspiratie hiervoor uit landen als Nieuw-Zeeland, Ecuador en Canada waar de mens de natuur kan vertegenwoordigen tijdens een rechtszaak.

Bosk loopt tot 14 augustus, dan krijgen de bomen allemaal een vaste plek in de stad.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment