1.000 mensen op Utrechts festival besmet met coronavirus

1.000 mensen op Utrechts festival besmet met coronavirus

Van zo’n 1.000 bezoekers van een festival in Utrecht dat in het eerste weekend van juli werd gehouden, is nu bekend dat ze daar het coronavirus hebben opgelopen.

In totaal bezochten 20.000 mensen het buitenfestival van Verknipt en waren de besmettingen verspreid over beide dagen, blijkt uit cijfers van de GGD.

Het festival was een ‘test for entry’-evenement, wat betekent dat bezoekers werden toegelaten als ze een QR-code konden tonen waaruit bleek dat ze ofwel waren ingeënt, een negatieve coronavirus-test hadden gehad of onlangs de ziekte hadden gehad.

Het is de eerste keer dat zoveel infecties zijn terug te voeren op een enkele gebeurtenis en de komende dagen zullen waarschijnlijk meer gevallen worden geïdentificeerd, zei een woordvoerder van de gezondheidsraad.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, die het evenement zelf bijwoonde, had de aanwezigheid van zoveel mensen zonder maskers en social distancing op sociale media omschreven als ‘bijzonder en een beetje gespannen’.

Zo’n 37% van de positieve testen van de afgelopen week met een bekende oorsprong van de besmetting is terug te voeren op de horeca. De cijfers werden ook gedomineerd door de jongeren onder de dertig, de groep die het minst waarschijnlijk volledig gevaccineerd was, maar zich het meest in de stad bevond.

‘Veel mensen brengen lange tijd dicht bij elkaar door in een kleine ruimte’, zegt de Leidse hoogleraar epidemiologie Olaf Dekkers tegen de NOS. ‘En dat is de manier om het virus te verspreiden.’

Onverantwoordelijk

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de kabinet was onverantwoordelijk toen het op 26 juni besloot de meeste coronavirusmaatregelen te schrappen, en 41% zegt dat strengere regels moeten worden teruggebracht, volgens I&O Research.

Het aantal gevallen is sindsdien met 500% gestegen en de regering heeft clubs al gesloten en de regels voor toegang tot cafés en bars aangescherpt.

Een maand geleden, toen het besmettingspercentage snel daalde, was 66% voorstander van versoepeling van de regels.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 85% van de bevolking van plan is zich te laten vaccineren – in lijn met de huidige prognoses van het RIVM.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment